Leta efter smarta proffs
TakisoleringBehöver du en service inom området takisolering? Wilio hjälper dig att hitta kvalitetsexperter inom rymdmätning, isoleringsisolering, ångspärrfästning och tätning av folieanslutningen. Priset på takisolering beror vanligtvis på utbudet av tjänster. Se mer information om tjänster: mätare, spackel och skärkniv tillhandahållen av en av våra 24 825 specialister i kategorin
Takisolering
Du kan alltid se vem som inte har isolerat sin vind på grund av duvorna och andra fåglar som sitter på taket och njuter av all värme som kommer från huset nedanför. Värmen stiger och listiga fåglar är snabba att utnyttja.
Vad är vindsisolering?
Vindsisolering är en barriär av material i ditt takutrymme. Den kan placeras mellan reglar (horisontella reglar längs golvet på din vind) eller takbjälkar (lutande reglar som bär upp taket).
Oavsett vilket saktar isolering överföringen av värme mellan ditt bostadsutrymme och omvärlden, vilket skapar ett varmare hem på vintern och ett svalare hem på sommaren. Isolering mellan reglarna håller värmen i ditt bostadsutrymme under och skapar en sval vind, medan isolering i takbjälken håller värmen även i takutrymmet.
Andra fördelar med takisolering inkluderar:
Lägre värmeräkningar
Förbättra energieffektiviteten i ditt hem
Att öka värdet på ditt hem
Vindisolering för ett genomsnittligt parhus med 3 sovrum med centralvärme med gas kan börja med gör-det-själv-isolering för cirka 50 € och detta kan ta mindre än ett år, vilket minskar energikostnaderna.
Varför är vindens isolering nödvändig?
I oisolerade hus sprider sig en fjärdedel av den förlorade värmen genom taket. Att isolera vinden eller taket är ett utmärkt sätt att öka mysigheten i ditt hem. Och det finns ännu fler goda nyheter: det kommer att hålla i mer än 40 år och borde betala sig många gånger om i energibesparingar, eftersom kostnaden för vindsisolering är relativt låg.
När det gäller miljöfördelar hjälper bra vindsisolering dig också att minska ditt hems koldioxidavtryck. Det beror på att ju bättre isolerat ditt hem är, desto effektivare blir ditt värmesystem – minska utsläppen och spara pengar på räkningar.
Kan jag isolera min vind själv?
Det är möjligt (faktiskt ganska enkelt) att installera takisolering själv, så länge som:
Det är lätt att komma in i ditt takutrymme.
Det är inga problem med fukt eller kondens.
Dina vindsbjälkar är regelbundet åtskilda.
Du försöker inte isolera ett platt tak.
För något mer komplicerat än detta behöver du vara en erfaren hantverkare eller använda en professionell tekniker som vet hur man isolerar vinden på det mest ändamålsenliga och effektiva sättet.
Platta tak ska alltid isoleras av en fackman. Om utrymmet är fuktigt måste du åtgärda detta innan du påbörjar något isoleringsarbete.
Restaurering av hus gjorda av icke-traditionella material
Om du bor i ett historiskt hus eller ett hus som byggdes med lokal traditionell sten eller andra material, använd lämpliga vindisoleringsmaterial och metoder. Annars kanske ditt hem inte kan hålla sig så varmt eller torrt som det borde. I själva verket kan det vara bäst att konsultera eller anlita lokala arbetare som är utbildade i de involverade teknikerna.
Hur man isolerar vinden
Om du har en torr vind med enkel åtkomst och jämnt fördelade reglar, är det billigaste och enklaste sättet att isolera det mellan reglarna med spolar av isolertak. Dessa kan vara gjorda av mineralull, glasfibrer eller återvunnet material.
Ta först bort alla gamla lådor och onödiga saker från vinden.
Säkra eventuella rör och vattentankar i takutrymmet från att frysa, eftersom vinden blir mycket svalare när den väl är isolerad från bostadsytan nedanför.
Kontrollera om det finns några kraftledningar. Om det finns kommer det att behöva ligga ovanför isoleringsmaterialet, men det får inte sträckas för att uppnå detta. Om du inte är säker på vad du ska göra, kontakta en professionell elektriker.
Mät din vind och köp tillräckligt med isoleringsmaterial för att täcka den för att fylla den till ett djup av minst 270 mm.
Rulla ut isoleringen och placera den mellan reglarna. De flesta balkar är runt 100 mm höga (men mät det först) så du behöver 100 mm ull för detta första lager. Vindsisoleringsskivor är vanligtvis 1140 mm breda så du kommer förmodligen behöva klippa dem för att passa. Använd sax eftersom att riva eller sträcka materialet minskar dess effektivitet.
Skapa ett andra lager i rät vinkel mot det första. Om ditt första lager är 100 mm djupt behöver du 200 mm ull för det andra lagret.
Jag behöver använda min vind som förvaringsutrymme, kan jag fortfarande isolera den?
Om du vill förvara saker säkert på vinden måste du fästa brädor ovanför bjälkarna. Men om du helt enkelt fyller mellanrummen mellan reglarna med isolering och sedan går över toppen, kommer du inte att få tillräckligt med vindsisoleringsdjup.
Hur du kan öka tjockleken på ditt takisoleringsskikt
Lägg mineralull mellan reglarna och fäst sedan fasta isoleringsskivor över reglarna med golvskivorna ovanpå. Kan du du kan till och med köpa isolering och golvskivor som redan är kopplade till varandra, vilket gör jobbet mycket snabbare och enklare.
Du kan också använda dina färdigheter (eller någon annans) för att skapa en högre golvnivå för att klara de nödvändiga 270 mm loftisoleringen.
Oavsett vad du bestämmer dig för, lägg inte i 270 mm mineralull och komprimera sedan bara det eftersom det minskar dess effektivitet och du kunde ha använt mindre.
Kom ihåg att isolering mellan reglarna kommer att skapa ett kallt takutrymme, så om du håller något där som behöver hålla sig varmt är det bättre att isolera takbjälken istället för reglarna.
Hur förhindrar jag att varm luft läcker in på vinden genom luckan?
Se till att locket sitter ordentligt. Om den inte är det kommer den förmodligen att behöva bytas ut. Om det verkar passa bättre på vintern än på sommaren kan du ha fukt på vinden och måste ta tag i detta innan du överväger takisolering.
När du har säkrat en åtsittande passform, använd en strippa mellan den och ramen.
Kontrollera att värme inte läcker in i taket genom andra öppningar - till exempel ovanför ventilationslådan eller runt rören. Om det finns bör du täta dem innan du isolerar vinden.
Jag gjorde om min vind till bostadsyta. Hur isolerar jag den?
Om du använder vinden som sovrum, lekrum eller arbetsrum, vill du hålla det lika varmt som resten av huset - så att isolera vinden är inte meningsfullt. Istället måste du isolera taket. Den vanliga metoden är att sätta in rejäla isoleringsskivor mellan takbjälken.
De ska skäras till exakt rätt storlek så att de sitter tätt och inte släpper in några drag. För att uppnå erforderlig isoleringstjocklek på 270 mm kan man även behöva isolera takbjälken med isolerade gipsskivor.
Om du inte gillar utseendet på isolerskivorna kan du täcka dem med gipsskivor och måla eller tapetsera dem.
Du kan också använda den här metoden om du vill hålla vinden varm av andra skäl.
Min loftlucka är för liten för en vuxen att passa igenom. Hur kan jag isolera vinden?
Du måste använda en professionell tekniker som blåser in granulatisolering på din vind med hjälp av specialutrustning. Takets isoleringsmaterial kommer att vara cellulosafiber eller mineralull, som är modifierad för att säkerställa dess icke-antändlighet. Detta bör bara ta några timmar, beroende på storleken på din vind.
Hur fungerar vindsisolering om man har ett platt tak?
Om du har ett platt tak är det bättre att isolera det från utsidan snarare än från insidan. Att isolera den från botten kan orsaka kondensproblem.
När du nästa gång planerar att byta ut ditt tak behöver du fortfarande isolera det för att uppfylla statliga föreskrifter. Om du planerar att göra det inom en snar framtid är det vettigt att göra båda jobben tillsammans. Du kan lägga till ett lager isolering mellan trätakets yta och det väderbeständiga yttre lagret.
Men om ditt platta tak inte behöver bytas ut på flera år kan du lägga till isoleringsskiva direkt ovanpå den väderbeständiga toppen.
Vår vind är lite fuktig, kommer isoleringen att göra det värre?
Isolering mellan reglarna kommer att göra vinden mycket svalare, så det kan förvärra ditt fuktproblem. Även takstolsisolering kan orsaka fukt eftersom det stoppar drag och minskar naturlig ventilation. Därför, om du bestämmer dig för att isolera vinden, kommer det förmodligen att bli nödvändigt att öka mängden ventilation, i vilket fall du behöver bygglov.
Vi rekommenderar att du söker råd från en byggmästare eller fuktexpert innan du påbörjar detta projekt. Prata med dem om fuktborttagning innan du tänker på vindsisolering.
Min kallvattentank och rör är uppe på vinden. Kommer isolering att påverka dem?
Ja. Om du lägger isolering mellan balkarna blir takutrymmet extremt kallt på vintern. Du måste därför isolera din tank och dina rör individuellt för att förhindra frysning och sprängning. Om detta händer kommer reparationerna att kosta mycket mer än de besparingar du får genom att isolera vinden.
Om du isolerar mellan takbjälkar istället för vindsbjälkar blir utrymmet varmt och dina rör ska vara bra.
Vindisolering kan spara pengar.
Det går inte att komma runt det: Om ditt hem är i ett kallt klimat är det dyrt att hålla det varmt under vintern. Energidepartementet förutspår att priserna på naturgas och eldningsolja kommer att stiga igen i vinter jämfört med förra – efter ett år då eldningsoljepriserna steg kraftigt i de flesta delar av landet.
Visst, du kan sänka termostaten och ta för vana att bära skrymmande tröjor inomhus för att minska kostnaderna. Men om du har en ofullbordad vind är att isolera den ordentligt ett av de enklaste sätten att hålla nere värmeräkningen den här säsongen. "Det är DIY ett projekt man kan ta sig an på en helg och besparingarna man får räcker till varje år, säger Peter. Det uppskattas att en ordentligt isolerad vind kan spara 10 till 50 procent på din värmeräkning. För varma klimat fungerar det tvärtom; på sommaren hjälper det till att stabilisera husets innertemperaturer så att de hela tiden är under kontroll över behovet av kylning.
I en perfekt värld skulle du anlita en energiinspektör för att berätta exakt hur mycket skydd du får från de få tum av vindsisolering du redan har och hitta saker som luftläckor du kan täta för att se till att din isolering kommer att fungera bra. Men om du inte har råd att betala flera hundra dollar för den här tjänsten, oroa dig inte: vi har samlat all den viktigaste kunskapen om vindsisoleringskostnader, produkter, förarbete och installation här. Fortsätt läsa för mer information.
Kostnaden för vindsisolering
De viktigaste faktorerna som påverkar kostnaderna är:
Typ och material för isolering
Kvadratmeter av din vind
Isoleringsleverantörens eller installatörens priser
Obs: Om du behöver isolera runt elektriska kopplingsdosor eller kablar kan processen kräva hjälp av en elektriker.
Börja med vinden
Sluta använda vinden för förvaring. Varför? För det enklaste och billigaste sättet att isolera vinden är att lägga materialet under golvet. Men om golvet är täckt med en bräda är det inte möjligt att täcka hela det nödvändiga området med isolering.
Se till att dra upp golvet och lägga den nya isoleringen ovanpå den gamla. Med golvet borta måste du hitta en plats för lågsäsongskläder och fritidsartiklar någon annanstans.
Välj typ och material för isolering
Du har två alternativ när du isolerar en vind av en hemhantverkare: lös fyllning eller filt (en vanlig term för ytisolering). Båda kan läggas till oisolerade vindar eller skiktas över befintligt material. När du har bestämt dig för vilken typ som är bäst för dig, undersök materialalternativen och priserna för att hjälpa dig välja rätt produkt. Kontrollera alltid etiketterna för specifik information om vad du än köper.
Lös fyllning
Isoleringsfibrerna packas och blåses på plats till önskat djup och densitet med hjälp av en speciell maskin som kan hyras från ett hobbycenter. Du kan hälla fyllmedlet på plats och sprida det för hand, men processen är mycket mer arbetsintensiv och resultatet blir inte alls lika bra.
Det fungerar bäst för:
Vind med oregelbundna eller icke-standardiserade avstånd mellan balkarna
Vind med många hinder för arbete
Vind, där det är nödvändigt att lägga isolering, eftersom det fyller luckor och fogar väl
Loft med lågt i tak med begränsad höjd för manövrering under arbete
Gör-det-självare som vill avsluta sitt arbete snabbt och trivs med att arbeta med elektrisk utrustning
Alternativ för isoleringsmaterial:
Glasfiber
R-värde per tum: 2,2-2,7
Tillverkad av: Återvunnet glas eller sand som smälts och snurras till fibrer
Slutsats: Lättare än cellulosa eller mineralull, men lägger sig mer än dessa material, så du behöver lägga på ett tjockare lager för att få det skydd du behöver.
Cellulosa
R-värde per tum: 3,2-3,8
Tillverkad av: Återvunna konsumentpappersfibrer som är insekts- och brandbeständiga
Slutsats: Det mest använda blåsta materialet, men det kan ruttna och mögla när det utsätts för fukt.
Mineralull
R-värde per tum: 3,0-3,3
Tillverkad av: Bergfibrer eller återvunnen masugnsslagg
Slutsats: Ger naturligt brandmotstånd men kostar mer än andra bulkmaterial.
Batty
Detta flexibla isoleringsmaterial är oftast förpackat i rullar som finns i olika tjocklekar och standardbredder, vanligtvis 16 tum och 24 tum, för att passa mellan reglar eller reglar i hemmet. De levereras med eller utan pappers- eller foliebeläggning som fungerar som ångspärr. Du lägger till ett eller flera lager för att uppnå önskad isoleringsnivå.
De är bäst lämpade för:
Vind med standard balkavstånd, speciellt utan isolering
Vind med flera hinder att ta sig runt
Vind med tillräcklig höjd för manövrering under arbete
Hantverkare som inte har något emot att skära material som passar runt hinder
Alternativ för isoleringsmaterial:
Glasfiber
R-värde per tum: 2,9-4,3
Tillverkad av: Återvunnet glas eller sand som smälts och snurras till fibrer
Slutsats: Vanligt använda och billiga, men fibrerna kan irritera lungorna och huden (dock mindre än tidigare, tack vare bättre tillverkning), och är mindre effektiva för att blockera luftflödet än andra material.
Cellulosa
R-värde per tum: 3,7-3,8
Tillverkad av: Återvunna konsumentpappersfibrer som är insekts- och brandbeständiga.
Slutsats: Inte irriterande för lungor eller hud, men produkten tillverkas i begränsat antal tillverkare.
Mineralull
R-värde per tum: 3,0-3,3
Tillverkad av: Bergfibrer eller återvunnen masugnsslagg
Slutsats: Den är naturligt brandsäker men produkten är dyrare än andra.
Bomull
R-värde per tum: 3,7-3,8
Tillverkad av: Återvunnet jeanstyg fibrer
Slutsats: Blockerar luftflöde och ljudöverföring, men materialet är dyrare än andra.
Öka storleken på din befintliga isolering
Ta ett måttband och en ficklampa för att se vilken typ av isolering du redan har på vinden och hur djup den är. Dra ut och kassera allt komprimerat, vattenfläckat eller mögligt material - det är värdelöst.
Hur mycket isolering ska man köpa
Mät kvadratmetern på din vind. Läs etiketter för gratis fyllmedel; varje påse listar de erforderliga djupen för en rad R-värden och antalet påsar som behövs för att täcka 1 000 kvadratmeter på dessa djup.
För batts eller rullar, beräkna antalet baserat på bredden och längden på produkten som används. Hur som helst, skaffa en extra påse eller rulle – du vill definitivt inte ta slut precis innan jobbet är klart.
Förberedelsesteg nummer ett: Säkerställ en lufttätning
Luckor på vinden eller mellan de nedre våningarna och vinden kommer att tillåta uppvärmd (eller kyld) luft att strömma ut till det yttre utrymmet, vilket gör all extra isolering i princip värdelös. (Här är ett diagram över vanliga luftläckor.) Här är en snabb primer för att eliminera dragbenägna fläckar.
Runt vindsfönster: Använd konserverat, minimalt expanderande sprayskum runt höljet och täta läckor runt fönsterbågen och trimma med skumtätning.
Runt kanaler, ledningar, frånluftsfläktar och rör: Spalter kan tätas med brandskyddande tätningsmedel; täta större med brandsäkert sprayskum
Runt skorstenar och rökkanaler: Använd metallbeslag tätad med högtemperaturtätningsmedel eller eldfast cement
Andra viktiga förberedelsesteg före isolering
Eliminera dessa faktorer för att säkerställa att din isolering håller i flera år och behåll luften där den hör hemma: i ditt hem.
Reparera takläckor. Vatten är isoleringens fiende. Det skapar en grogrund för mögel och förstör luftfångande fickor som blockerar värmeflödet. Leta efter vattenfläckar på takbeklädnaden och fuktiga eller mögliga fläckar på vindens reglar och befintlig isolering som ledtrådar till läckans plats.
Kontrollera armaturerna. Såvida du inte använder mineralullsisolering eller om dina armaturer inte klassas som säkra för kontakt med någon typ av isolering, låt inte materialet vidröra eller täcka golvlampor - detta är en brandrisk. Skapa ett säkerhetsgap på minst 3 tum runt alla armaturer med tyg, metalllister eller skrotplywood.
Rikta alla insugningsfläktar och ventiler mot utsidan. Även om det är emot byggnormer att ventilera ut någon form av avgaser på vinden, har många gör-det-själv-are undvikit det. Korrigera detta fel så att fuktig frånluft inte fastnar i din isolering och förstör den.
Skydda dig själv när du installerar isolering
Här är ett exempel på hur du får jobbet gjort utan olyckor eller skador.
Bär dammmask, skyddsglasögon, arbetshandskar, långärmad skjorta och långbyxor för att skydda dina lungor, ögon och hud från fibrerna.
Stå inte på balkarna. Om du tappar balansen kan du slå i taket. Använd en bit plywood eller flera kraftiga, breda brädor som ståyta och flytta runt dem medan du arbetar. För stabilitet måste de täcka minst tre balkar.
Lys upp de mörka hörnen på vinden med bärbara batteridrivna lampor eller clip-on verkstadslampor.
Håll vindsluften flödande
Att täcka soffitventilerna med lös fyllning eller filt, vilket du uppnår om du isolerar utmed takfoten, är ett stort no-no. Luftflödet från soffits till nockventilen håller taket svalt och förhindrar bildandet av isdammar. Materialet kommer att blockera detta flöde. Av samma anledning bör isoleringen inte röra undersidan av taket. För att förhindra att material sprids, fäst plast- eller skumavvisare på takbeklädnaden nära takfoten.
Om du isolerar från grunden, sätt rätt ångspärr på rätt plats.
Även om vissa garn kommer med papper eller folie som kan fungera som en ångspärr, föredrar vissa experter att använda 6 mm polyetenfolie skuren mellan reglarna och sömmarna förseglade med folietejp för att förhindra att fukt tränger in i isoleringen. Oavsett om du använder lös fyllning eller filt, placera ångspärren så nära den varma sidan av din isolering som möjligt, där varm, fuktig luft kan komma in - mot husets inre i kallt klimat (under golvisoleringen) och in på vinden för varmluft (den övre delen av golvisoleringen). Vissa områden kräver ingen ångspärr.
Andra knep och tips för att installera isolering
Arbeta från vindens omkrets mot dörren eller luckan så att du inte trampar på all isolering du precis lagt ner.
Täck alltid toppen av takbjälkar för att säkerställa att isoleringen är tillräckligt djup för att uppfylla ditt mål för R-värde och för att förhindra värmeförlusten som uppstår med träram.
Duscha ordentligt under dagen för att ta bort ludd från huden och tvätta dina arbetskläder efter ett slit.
För gratis fyllning
Fixa blockering runt luckan eller dörren så att material kan läggas runt området utan läckage.
Se till att fyllningens djup är jämn på vinden. För att säkerställa enhetligheten hos det blåsta materialet, skruva styrelementen djupt i hela utrymmet.
Om du vill få R-målvärdet från den produkt du har valt, använd det antal påsar som dina beräkningar visade att loftet behövde isoleras - aldrig mindre. Om du har nått ditt måldjup men fortfarande har några påsar kvar, fortsätt att lägga till material på ett jämnt djup i hela utrymmet tills alla påsar är använda.
För att hjälpa materialet att uppnå rätt densitet under användning, håll blåsslangen parallell med golvet och golvbjälklaget. Blås fyllmedlet mellan och över reglarna, inte över dem.
För batty
När du lägger produkten för första gången, använd alltid olindade filtar för att förhindra att fukt fastnar mellan det nya och gamla isoleringsskiktet. Du kan köpa dem obestrukna eller helt enkelt ta bort papper eller foliebaksida.
Lägg det nya lagret av ostygt filt vinkelrätt mot det gamla lagret för att täcka luckorna i det undre lagret. Intilliggande vadd ska sitta tätt men inte tillräckligt tätt för att komprimera dem.
Lägg aldrig tyngre filtar som bomull ovanpå lättare som glasfiber. Du kommer att komprimera bottenskiktet och minska dess effektivitet.
Skär alltid vadd så att den passar runt hinder och genomföringar. Om du täpper till dem eller trycker runt rören kommer du att komprimera de luftfångande fickorna i materialet och minska dess isolerande egenskaper.
Lämna inga mellanrum mellan läkt och balkar, hinder eller intilliggande läkt. Även smala kommer att orsaka luftläckage. Skär istället en tunn remsa av isoleringen du använder.
Skydda åtkomstpunkter
Vindslucka eller dörr: Fäst styv skumisolering på vindens sida av luckan eller dörren.
Infällbar trappa eller stege: Håll ditt skydd dragfritt med ett isolerat tält med dragkedja.
Tips: Skär smeten med en kökskniv. Vissa proffs föredrar det framför bruksknivar eftersom det stora bladet lätt skär genom tjockt material. Använd en bit plywood som skäryta och använd en linjal som skärhjälpmedel.
Funderar du på att göra klart vinden?
Om du funderar på att göra om vinden till förvarings- eller bostadsyta är det värt att ändra isoleringstaktiken mellan takbjälkar och väggbjälkar istället för golvet. Du kan använda styva skumpaneler eller anlita en professionell för att applicera sprayskumisolering.
Skumblock blockerar luftflödet utan ångspärr och har ett högre R-värde per tum än lös fyllning eller filt, så du får mer skydd med mindre djup. Till skillnad från lös fyllning eller filt måste du använda sprayskum för att täcka soffitöppningarna (de behövs inte för att kyla taket). Täck sedan skummet med gipsskivor enligt brandsäkerhetskraven.